Cyber crime – ‘Angst is een slechte raadgever’

‘Angst is een slechte raadgever’

 

Gisteravond zat ik te kijken naar een stukje ‘Zomergasten’ met als Gast Ben Verwaayen (CEO bij Alcatel-Lucent). In het stukje dat ik zag, herhaalde de Verwaayen een aantal keren dat angst een slechte raadgever is. Daaraan moest ik vanmorgen terugdenken toen ik zat te zoeken op het onderwerp cybercrime (is er al een werkwoord voor zoeken in twitter a la googelen?).

 

Meest frappant vond ik een overzicht  op de site http://hackmageddon.com/ met daarin een overzicht van cyber crimes in de eerste helft van augustus (zie: http://hackmageddon.com/2012/08/20/august-2012-cyber-attacks-timeline-part-i/). Eigenlijk worden er iedere dag meerdere cybercrimes uitgevoerd. We kennen ook de voorbeelden uit deze maand:

 

 

Met groot gemak kan ik de lijst meters lang maken is mijn inschatting. Ik heb nota bene niet eens het Dorifel virus genoemd, of Citadel, of….

 

Volgens Gartner zullen we wereldwijd 86 Miljard Dollar in 2016 besteden aan het bestrijden van cybercrime (zie hier). Dat is heel erg veel geld. Mark Zuckerberg verdiende aan de overname van Facebook zo’n 6,9 miljard dollar. Hij zou daar de meeste fantastische dingen voor kunnen kopen (zie hier).

 

86 miljard dollar is big business; hoe je er ook naar kijkt. Een business die vooral gericht is tegen angst. Of: misschien wel baat heeft bij angst. Enkele headlines:

 

 

Ook deze lijst is eindeloos lang te maken. Een hele industrie bestaat die gestoeld is op de angst (reëel of gecreëerd). Bedrijfsmatig zien we dat er steeds meer bedrijven komen die hun diensten aanbieden op het gebied van de bestrijding van cybercrime. Logisch, want wie wil er niet een stukje van de taart van 86 miljard dollar?

 

Als angst niet de raadgever is die we zoeken, wat moeten we dan wel doen? Als bedrijfskundige denk ik dan dat we het issue bedrijfskundig moeten aanvliegen (had u iets anders verwacht). Natuurlijk niet, maar het betekent wel wat.

 

Allereerst dient het onderwerp op het juiste managementniveau aandacht te krijgen, dus niet ergens ver weg in een ICT afdeling. Besluiten dienen door het juiste managementniveau genomen te worden en verantwoording dient binnen dit niveau te worden afgelegd.

 

Vervolgens dient een pakket van maatregelen te worden genomen (noem het een portfolio). Cybercrime is echt veel meer dan alleen virusbestrijding. Wikipedia definieert de volgende onderwerpen als onderdeel van cybercrime:

 

  • Computer viruses
  • Denial-of-service attacks
  • Malware (malicious code)
  • Cyberstalking
  • Fraud and identity theft
  • Information warfare
  • Phishing scams

 

Heeft u voor elk van deze onderwerpen maatregelen te voorkoming en bestrijding genomen? Voelt u zich veilig?

 

Deze laatste vraag is heel gemeen. Het antwoord kan gevoelsmatig nooit volmondig ‘ja’ zijn. Beter zou de vraag zijn: “voelt u zich comfortabel?”.

 

Het gevoel van comfort is een bedrijfskundig gevoel. “Nee, we hebben niet alles waterdicht.” “Nee, we kunnen niet voorkomen dat er brand uitbreekt.” “Nee, we kunnen niet voorkomen dat er informatie wordt gestolen.” We kunnen wel het gevoel hebben dat we voldoende zeker zijn. Geen zekerheid, maar comfort.

 

Comfort is vanuit een visie en een strategie werken. Daarbij hoort ook iets van het hebben van een ‘risk apetite’:

 

“Risk appetite is the amount of risk, on a broad level, an organization is willing to accept in pursuit of value. Each organization pursues various objectives to add value and should broadly understand the risk it is willing to under

Advertenties

Over rmakker

Bedrijfskundige ICT-er, getrouwd, twee kinderen, ICT Manager met diverse professionele interesses zoals: Big Data, Security, Integraties, Management, Mensen
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s